بانوی بهشت The Lady of Heaven فیلم سینمایی با محوریت وقایع تاریخی صدر اسلام است. بر اساس اعلام سازندگان، این فیلم در خلال نمایش جنایات گروه داعش، به وقایعی تاریخی همچون غدیر خم، حمله به خانه امام علی(ع)، آتش زدن درِ خانه، و شهادت حضرت زهرا(س) میپردازد.
عنوان اولیه این فیلم در سال ۱۳۹۵ش و در مراحل پیشساخت، یومُ الْعَذاب اعلام شد و بعد از ساخت به بانوی بهشت (The Lady of Heaven) تغییر نام یافت. این تغییر نام در وبسایت منتسب به نویسنده این فیلم اطلاعرسانی شده است. این فیلم از ۱۰ دی ۱۳۹۹ش (۳۰ دسامبر ۲۰۲۰م) به صورت محدود به نمایش در آمده است.بودجه تقریبی این فیلم حدود پانزده میلیون دلار بوده است
خلاصه داستان فیلم بانوی بهشت
بر اساس اعلام سازندگان این فیلم، بانوی بهشت، روایت دو داستان با فاصله ۱۴۰۰ سال است؛ بر این اساس، بعد از اینکه کودکی عراقی در کشوری جنگزده، مادر خود را از دست میدهد، با شنیدن ماجرایی تاریخی دربارهٔ حضرت فاطمه(س) که از یک زن سالمند شیعه روایت میشود، اهمیت و قدرت صبر را میآموزد.
عوامل فیلم بانوی بهشت
کارگردان فیلم بانوی بهشت، الی کینگ است. نویسنده این فیلم، یاسر الحبیب، روحانی شیعه کویتی ساکن انگلیس است که در سال ۱۳۸۹ش پس از سخنان توهینآمیز او بر ضد عایشه، همسر پیامبر اکرم(ص)، سید علی خامنهای در فتوایی، توهین به مقدسات و بزرگان سایر مذاهب از جمله همسران همه پیامبران را حرام اعلام کرد.
واکنشها پیش از ساخت
پس از انتشار خبر آغاز به ساخت فیلمی با عنوان یوم العذاب و مطرح شدن موضوع و محتوای آن در سال ۱۳۹۵ش، این فیلم با انتقاد شدید برخی مراجع تقلید و علمای شیعه مواجه شد؛ از جمله:
- ناصر مکارم شیرازی در پاسخ به استفتائی دربارهٔ ساخت، حمایت، تبلیغ و تماشای این فیلم، هر گونه کمک به تهیه، نشر و تماشای این فیلم را گناه کبیره دانست.
- لطفالله صافی گلپایگانی در پاسخ به استفتائی دربارهٔ ساخت، حمایت، تبلیغ و تماشای این فیلم، شیعیان را از انجام دادن کارهایی که نتیجه آن توهین و بیاحترامی به اسلام و مذهب گردد منع کرد.
- حسین نوری همدانی ضمن بیان مخالفت خود، ساخت این فیلم را به صلاح امت اسلامی ندانسته و هر گونه مساعدت و توجه به آن و تماشای آن را حرام و خلاف شرع اعلام کرد.
- جعفر سبحانی ساخت این فیلم را تأمینکننده خواسته دشمنان اسلام و دور از عقل و تقوا خواند، و همچنین ساخت و کمک مالی به آن را حرام اعلام کرد.
واکنشها پس از انتشار خبر پایان ساخت فیلم
پس از اعلام خبر پایان ساخت فیلم، جمعیت علمای جبل عامل با صدور بیانیهای اقدام یاسر الحبیب برای تولید و پخش این فیلم را با حمایت سازمانهای اطلاعاتی انگلستان دانست که با هدف ایجاد اختلاف میان مسلمانان انجام شده است.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز هدف این فیلم را اختلافافکنی میان مسلمانان دانسته است. سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) در ایران نیز ۹ دی ۱۳۹۹ش، با صدور بیانیهای فیلم بانوی بهشت را به دلیل داشتن محتوایی با موضوعات نفرتپراکن، تفرقهافکن، تهییج تعصبات نژادی که با توهین به مذاهب اسلامی، وحدت جهان اسلام را مورد حمله قرار میدهد، کاملاً ناقض دستورالعملهای محتوایی ساترا دانست و انتشار آن را در همه رسانههای صوت و تصویر فراگیر جمهوری اسلامی ایران ممنوع اعلام کرد.
جامعه المصطفی العالمیه در واکنش به ساخت فیلم بانوی بهشت در ۱۰ دی ۱۳۹۹ش، بیانیهای صادر کرد و ضمن ابراز انزجار شدید از چنین اقداماتی، بر تقویت وحدت اسلامی تأکید ورزیده و از امت اسلامی خواست تا در راه اعتلای عقلانیت، عدالت و معنویت در میان امت و طرد عناصر فتنه انگیز و تفرقه افکن بکوشند.
نفد فیلم بانوی بهشت
در وب سایت متعلق به فیلم هیچ اطلاعات دیگری غیر از تاریخ انتشارش نیامده است و نام برخی عوامل نیامده است.
در رمضان ۱۴۳۱ قمری «یاسر الحبیب» در سالروز وفات جناب عایشه، مجلسی تشکیل داد و از فراز منبر جملات رکیک و نسبتهای بدی متوجه او کرد. سخنرانی او در مورد جناب عایشه که فوراً در یوتیوب قرار گرفت، موجب خشم شدید اهل سنت شد و همین مسأله بهانهای برای حمله به شیعیان و تعمیق اختلافات مذهبی شد.
سخنان مشکوک الحبیب، مشکلات بسیاری برای شیعیان کویت و عربستان نیز به بار آورد. علمای شیعه این دو کشور از جمله «شیخ عَمری»، «شیخ حسین معتوق»، «شیخ حسن صفّار»، «شیخ علی آل محسن»، «شیخ عبدالجلیل السمین»، «شیخ نمر» و «سیدهاشم السلمان» مواضع سختی در برابر وی گرفتند.
این دست موضعگیریها که باعث ورود فشارهای فراوان به شیعیان عرب نیز شده بود، جمعی از علما و فرهیختگان شیعه منطقه احصاء عربستان را بر آن داشت تا استفتایی را خدمت حضرت آیت الله خامنهای ارسال کنند. پاسخ معظم له این بود: «اهانت به نمادهای برادران اهل سنّت از جمله اتّهام زنی به همسر پیامبر اسلام حرام است. این موضوع، شامل زنان همه پیامبران و به ویژه سید الانبیا پیامبر اعظم حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله میشود.»
پاسخ مقام معظم رهبری در جهان اسلام به شدت انعکاس پیدا کرد. بسیاری از علمای اسلامی نیز پس از انتشار این استفتاء، نظرات خود علیه جریان خطرناک نفوذی در شیعه را اعلام کردند. آیات سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی و علمای عربستان، بحرین و لبنان به موضعگیری علیه این اقدامات پرداختند.
سخنان مشکوک الحبیب، مشکلات بسیاری برای شیعیان کویت و عربستان نیز به بار آورد. علمای شیعه این دو کشور از جمله «شیخ عَمری»، «شیخ حسین معتوق»، «شیخ حسن صفّار»، «شیخ علی آل محسن»، «شیخ عبدالجلیل السمین»، «شیخ نمر» و «سیدهاشم السلمان» مواضع سختی در برابر وی گرفتند.
یاسر الحبیب در پست خود در فضای مجازی در خصوص این فیلم نوشت : «به اذن خدا هنگامی که فیلم مبارک ما منتشر شود. این فیلم عظیم و جهانی درباره زندگانی و رنجها و سیره صدیقه کبری حضرت زهرا (س) است.گویی چیزی مماثل اشعار عبدی است. آن زمان فیلم نبود اشعار بود اینها بودند که منتشر، حفظ و در اذهان حک میشدند و انسان آن را میچشید. کار هنری آن زمان این بود. بنابراین امام صادق (ع) میفرماید: به کودکانتان شعر عبدی را بیاموزید که او بر دین خداست چرا این را میگوید؟ چونکه هنر آسان چشیده و حفظ میشود و در نفس و قلب و روح تأثیر میگذارد. این طبیعی است این فیلم بهترین اثر هنری معاصر میباشد.»
این گفتهها نشان میدهد که الحبیب انتشار این فیلم را آغاز طرح فیلم سازی اش میداند و به خوبی از اثر و اهمیت هنر و بهکارگیری آن در راستای تفهیم و عمیق سازی آموزهها و نقل قولهای تاریخی مطلع است.