سایه سنگین کرونا بر المپیک ۲۰۲۰ توکیو

[ad id='39844']

[quote]برگزاری المپیک ۲۰۲۰ در توکیو با توجه به تأثیری که می‌تواند بر شیوع کرونا در ژاپن بگذارد، همچنان با مخالفت اکثر مردم این کشور روبه‌روست.[/quote]

 

رقابت‌های بیست و نهمین المپیک تابستانی که می‌بایست سال گذشته برگزار می‌شد، به دلیل شیوع کرونا یک سال به تعویق افتاد. دولت برای نرم‌ کردن مردم در توکیو  اعلام حالت فوق‌العاده کرده که از ۲۸ تیر شروع شده و تا دوم شهریور ادامه خواهد داشت.

ادعا این است که در چنین شرایطی مهار کرونا بهتر قابل مدیریت است. علاوه بر این، دولت در هماهنگی با کمیته بین‌المللی المپیک تصمیم گرفته است که بازی‌ها هم بدون تماشاگر برگزار شود، با این استدلال که در غیاب تماشاگران خارجی امکان شیوع ویروس کمتر خواهد بود.

این در حالی است که ده‌ها هزار ورزشکار و اعضای تیم‌های خدماتی و پزشکی و تدارکاتی همراه آن‌ها از بیش از صد کشور جهان به توکیو رفته‌اند و همین حالا هم روزبه‌روز خبرهای تازه‌ای از تست مثبت این یا آن عضو تیم کشور فلان یا بهمان به رسانه‌ها راه می‌یابد.

ادعای دولت این است که برگزاری المپیک در توکیو حاوی این پیام است که بشریت بر کرونا غلبه کرده و در حال بازگشت به زندگی عادی است، این در حالی است که شمار زیادی از کارشناسان بهداشتی ژاپن و ازجمله ارشدترین مشاور بهداشت دولت خواهان لغو یا تعویق دوباره بازی‌ها بوده‌اند. این نیز واقعیت است که دولت ژاپن در مدیریت کرونا پروندهٔ مثبتی نداشته و اگر فرهنگ رعایت و احتیاط نهادینه‌شده در میان مردم ژاپن نبود، محدود ماندن آسیب کرونا در این کشور هم تحقق نمی‌یافت. بی‌آبرویی و شکست در تولید واکسن هم مزید بر علت بوده است و تا کنون هم کمی بیش از بیست درصد جامعه واکسینه شده‌اند.

هم مدیریت نسبتاً ناکارای دولت در مقابله با کرونا و هم رو شدن موارد و پرونده‌هایی از فساد در کاهش محبوبیت دولت یوشیهیده سوگا و حزب لیبرال‌دموکرات حاکم مؤثر بوده‌اند، ولی بیش از همه سرسختی در عدم لغو یا تعویق بازی‌ها به محبوبیت سوگا در میان مردم ضربه زده است.

اصرار دولت ژاپن بر برگزاری بازی‌ها به‌رغم خطرات ناشی از کرونا، به‌رغم ممنوعیت حضور تماشاگر و به‌رغم مخالفت اکثریت جامعه، انگیزه‌های چندگانه‌ای دارد و صرفاً به این توجیه برنمی‌گردد که بالأخره «۴ میلیارد مردم جهان در شرایط کرونایی پای تلویزیون‌های خود نمایی از وضعیت عادی جهان و برگزاری دوباره بازی‌ها را به تماشا خواهند نشست».

انتظار دولت این بوده است که برگزاری المپیک خاطرهٔ فاجعهٔ اتمی فوکوشیما را که سال ۲۰۱۱ روی داد از اذهان جهانیان بزداید و ژاپن دوباره کشوری جذاب برای توریسم و توریست بشود. برافروختن مشعل المپیک در فروردین ماه در فوکوشیما و حمل آن از این نقطه به سراسر کشور نمودی از این تمایل دولت بود.

در همان سال ۲۰۱۳ که بحث اعطای حق برگزاری المپیک تابستانی ۲۰۲۰ به ژاپن مطرح شد، ادعای دولت در قبال بدبینی‌ها و تردیدهای بین‌المللی نسبت به عواقب فاجعهٔ فوکوشیما این بود که دولت بر فاجعه مسلط شده و همه پیامدهای آن هم رفع‌ورجوع شده‌ است. این در حالی است که ژاپن هنوز هم کم‌وبیش با مشکل تدوام تششع رادیواکتیو از رآکتورهای آسیب‌دیدهٔ فوکوشیما، با معضل رفع و دفع میلیون‌ها تن آب آلوده به رادیواکتیو در این نیروگاه‌ها و نیز با مشکل اسقاط‌کردن کم‌خطر آن‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ مشکلاتی که حل آن‌ها بنا بر برآوردها تا سه چهار دههٔ دیگر نیز وبال گردن دولت و صنایع اتمی ژاپن خواهد ماند.

[ad id='39844']

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *